"Vy Vy Vy, už to nedělejte!"

31. 07. 2017 0:52:58
napomenul policajt cyklistku, hasící si to v jednosměrce proti proudu. Pokutu jí však nedal (holka byla docela pěkná), a přes pacičky (natož přes hýždě) se neodvážil ji plesknout. To by ho taky mohla zažalovat za fyzické násilí,

sexuální harašení, popřípadě oboje, a být příslušnicí viditelné menšiny, navrch by to ještě slíznul za rasismus.

Takové ležérní jednání podřízených se ovšem nelíbí policejním šéfům. "Hoši a děvčata, přestaňte se jen tak potloukat po městě!" ozval se hlas seshora, a Bůh to nebyl. "Městská kasa strádá, a potřebuje urychleně nakrmit. Koukejte zvýšit aktivitu a začněte konat, protože jestli nesplníte danou kvótu na výběr pokut, tvrdě si na vás došlápnem."

No a právě tady mi něco neštymuje. Je přece všeobecně známo, že pravidla a zákony jsou na to, aby se porušovaly. Henry David Thoreau to dokonce vzal o krok dál: "Neposlušnost je základem svobody. Poslušní zůstanou otroky," prohlásil. Ale to víte, Američan. A tak se ptám, jak je možné, že policajti nenacházejí dost obětí k buzerování - pardon, k pokutování? Že by se ti ulejváci opravdu flákali? Nebo že by už i oni propadli letargii, a cyklisty na chodnících brali jako normálku? Dost totiž pochybuji, že lidé se přes noc proměnili ve svatoušky.

Jelikož k analýze problémů se dnes používají moderní metody, je na místě odhodit selský rozum, a provést případovou studii. Zaměřme se v ní na následující situaci: Na přechodu pro chodce stojí občan A, jemuž na semaforu svítí červená. Po protějším chodníku se pokojně potácí bezdomovec B v podroušeném stavu, za rohem hlídkují strážníci C a D. Je půlnoc, do skel bubnují kapky, v okolí křižovatky a daleko široko se nenalézá žádné vozidlo.

1) Občan A počká na zelenou, a teprve potom způsobně přejde přes ulici. Bezdomovec B si toho nevšimne, strážník C si pomyslí něco o blbci, strážník D smutně zasune napolo vytažený pokutový bloček zpátky do kapsy. Pak si to rozmyslí, bloček opět vytáhne, a napaří bezdomovci B pokutu za opilství na veřejnosti.

2) Občan A poruší zákon, a přejde na červenou. V tom případě tu máme tři podmožnosti:
2a: Bezdomovec B si toho nevšimne, ánžto se snaží pochopit, co mu to ten pán dal za papír. Strážník C právě v tu chvíli odvrátí hlavu a dívá se někam jinam, strážník D radostně vytáhne bloček, a napaří občanu A pokutu. Občan A to přijme jako muž.

2b: Strážník C právě v tu chvíli odvrátí hlavu a dívá se někam jinam, strážník D radostně vytáhne bloček, a napaří občanu A pokutu. Občan A to nepřijme jako muž, a začne vykřikovat něco o buzeraci. Bezdomovec B se k němu přidá, a zatím co je strážník C oba uklidňuje, strážník D vypíše dvě pokuty za rušení nočního klidu.

2c: Strážník C neodvrátí hlavu, a vidí občana A přecházet na červenou. Chytí ke startu připraveného kolegu D za rukáv, a řekne mu: "Franto, neblbni, dyk prší, a nic nejede!" Strážník D se mu vytrhne, vynadá bezdomovci B, že se mu plete do cesty, napaří občanu A pokutu, a po směně nahlásí strážníka C za neplnění pracovních povinností.

Ze studie vyplývá:
* Člověk může být strážníkem, a strážník člověkem. Přesto, že o tom druhém leckdo není přesvědčen.
* I s prací to lze přehánět. Což je - někdy naneštěstí, jindy naštěstí - zjev ojedinělý. Neboť není snad nic horšího, než když je blbec pilný.
* Únor bílý pole sílí. K posílení ega je zapotřebí uniformy.
* Práskači se najdou všude.

Zvláštní doporučení:
Změnit pracovní náplň strážníka D. Jeho hlavní povinností by se v budoucnosti měla stát kontrola parkovacích míst, vyhražených pro tělesně postižené.

Návrh řešení problému:
Postavit co nejvíc radarů zhruba deset metrů od značek, upozorňujících na sníženou rychlost (padesátka z devadesátky funguje jedna radost). Tím se zabijí hned tři mouchy najednou: Zvýší se bezpečnost psů, náhodně pobíhajících po vozovce, město dostane dojnou krávu, a obsluhující personál zaručeně nebude mít čas na chytání lelků. Nehledě k tomu, že delikventi za volantem jistě uvítají krátký oddech na krajnici silnice, při němž si mohou protáhnout nejenom tělo, ale i prsty obou rukou, zejména prostředníky.

Proto, vážení strážci zákona, s chutí do toho a půl je hotovo. Za plnění předepsaných kvót vás třeba i odmění štědrými prémiemi; teď už totiž nebude platit výmluva, že nejsou peníze.

Autor: Jarka Jarvis | pondělí 31.7.2017 0:52 | karma článku: 16.13 | přečteno: 838x

Další články blogera

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma článku: 10.03 | Přečteno: 132 | Diskuse

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 153 | Diskuse

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 290 | Diskuse

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma článku: 13.03 | Přečteno: 237 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 422 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 443

Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...