Zní zpěv a smích náš po kraji

31. 08. 2017 8:28:07
"Zpěvem k lepším zítřkům," hlásali kdysi souzi učitelé, pověření výchovou socialistické mládeže. A nadšeně popisovali, jak čas oponou trhne, a pak se bude tančit všude. Dnes už vím, že nelhali, ale používali alternativní fakta.

Ona to vůbec byla podivná léta, kdy hrdinové kalili ocel, na obloze kroužili vransupi, všude zářily rudé hvězdy, a kdo nepracoval, ten nejedl. Mládež nová, mládež Gottwaldova ovšem byla výjimkou; tu nemohli nechat hladovět, ánžto by neměla dost sil k budování republiky. A tak jsem cestou ke školní jídelně vždycky hádala, jaká to výživná jídla dnes budou k obědu? Kuchaři zřejmě nějak zjistili, že nenávidím zemlbábu, krupicovou kaši, škubánky s mákem či buchtičky se šodó, a tyto blafy nám tudíž předkládali nejčastěji. Slov "již vzhůru všichni, jež hlad zhnět" jsem se, navzdory kručícímu žaludku, však bála uposlechnout. Vzpoury jakéhokoliv druhu se netrpěly, a fackování neposlušných dítek tehdy ještě nebylo proti zákonu.

O posilování našich hrdel zpěvem se pro změnu zasloužila hlavně družina, která nám byla druhým domovem. Ne nadarmo se přece říká, že jsme národ muzikantů! Nepěli jsme ale nějaké dekadentní říkánky, jako Šla Nanynka do zelí, to tedy ne. Náš pokrokový repertoár sestával z častušek, ód na sovětské kolchozníky a slavné komsomolce, plus přehršel budovatelských písní, jež nám pomohou upevnit socialismus a porazit diverzanty. Z obsahu těchto duchaplných skladeb jsem pochytila spoustu pozoruhodných informací, z nichž mě nejvíc zaujala ta o letcích s ocelovými ptáky.

To bylo vždycky slávy, když do družiny zavítaly nějaké významné osobnosti! Zanícení pedagogové a pedagogyně si pochopitelně nenechali ujít příležitost k tomu, aby se pochlubili plody své práce; shromáždili nás kolem sebe, zamávali do taktu, a už to frčelo. Ti mladší se návštěvníkům představili jako vjesjólije rebjáta okťabrjáta, a ti starší jim podali zprávu o kakající Lin (ká Lin, kaká Lin, kaká Lin, ka majá). Pohlaváři s dojetím zvlhlými brejlemi nám nadšeně poklepávali na ramena, a kafrali něco o krásné, světlé budoucnosti.

V této době jsme také začali jezdit na hory, a já si cestou vstříc držkopádům na sjezdovkách Krkonoš lačně rozšiřovala znalosti o mně doposud neznámé melodie a texty. Netajím se tím, že to pro mne byl tak trochu šok. S překvapením jsem totiž zjistila, že nejoblíbenější písní lyžařů není ani Sulika, ani Vpřed směle soudruzi spějme, ale Generál Laudón jede skrz vesnici. Ta je málokdy omrzela, a vystačili si s ní z Prahy skoro až do Jičína. To, že patrolu vedla ženská, pasažérům rodu mužského nijak nevadilo. Očividně se mezi nimi nenacházeli žádní šovinisti, neboť - ačkoliv ona lídryně byla většinou macatá, prsatá, buclatá, nahatá, hubená, boubelatá, chlupatá, kozatá, prdelatá, blonďatá a někdy i prachobyčejně pitomá, všichni se s ní toužili pomilovat.

Po generálovi v bílé čepici obvykle přišel na přetřes vojín základní služby ČSLA, Franz Jabůrek, jehož velící důstojník neprozřetelně přidělil ke kanonýrům, a hned po něm následoval politicky nekorektní opus o císaři pánu, jeho rodině, infantérii, a ... ehm ... vyznavačích islámu. Zpěváci nevynechali ani Boženu, sedící v zahradě na sadě, a vybírající si ženicha. Tady se lidová tvořivost taky vyřádila! Božena odmítala jeden návrh za druhým, od šoféra (šofér jenom jezdí od pelesti ke zdi), až po faráře (farář jenom káže, a nic nedokáže). Všichni zpívali s nadšením, jen se sněhem pokryté hory zelenaly, a já si v duchu říkala: Jaká to osvěžující změna od Stalinských sokolů!

Za uplynulých 60 let čas trhnul oponou už několikrát. Větru a dešti sice stále ještě nedokážeme poručit, kdy má pršet a kdy vát, a - abych pravdu řekla - při pohledu na změněný svět mi někdy není zrovna do zpěvu.

Natož do tance.

Autor: Jarka Jarvis | čtvrtek 31.8.2017 8:28 | karma článku: 12.93 | přečteno: 542x

Další články blogera

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma článku: 10.03 | Přečteno: 132 | Diskuse

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 153 | Diskuse

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 290 | Diskuse

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma článku: 13.03 | Přečteno: 237 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 188 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 322 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 443

Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...