Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Země šusťáků

Zajímalo by mě, co to poslední dobou znečišťuje vzduch, že se pořád chce někdo od někoho odtrhávat: Katalánsko od Španělska, Quebec od Kanady, Skotsko od Británie. Zřejmě nikdy neslyšeli o Svatoplukovi, a jeho prutech.

V rozhádaném světě prsknul a zhasl docela i Sajúz něrušímij, s nímž jsme měli - bok po boku - navěky pochodovat k lepším zítřkům. A jelikož to byl náš vzor, k rozlúčce eventuálně dospěli i Češi a Slováci. Ti se ovšem nejdřív porafali o pomlčku, a teprve pak se k těm zítřkům vydali každý svým směrem. 

Budiž jim přičteno ke cti, že rozvod se odehrál hladce a bez násilí, aniž by se navzájem pomlátili. Na rozdíl od Jugoslávie, kde se ze sousedů, léta pokojně žijících vedle sebe, přes noc stali nepřátelé na život a na smrt.

Ach ano, bývalá Jugoška. Země košil a šusťáků, kam nás kdysi s manželem laskavě pustili na dovolenou. Psal se rok 1967, když jsme - s lehkými bágly a hubenou peněženkou - vsedli do vlaku, jenž nás vyklopil v království Josipa Broze Tita. S nějakými plány jsme si hlavu nezatěžovali; předem jsme věděli, že všechny naše hotely ponesou jméno ŠIRÁK nebo KŘOVÍ, a ty se přece najdou všude.

Našly se, našly, a "ubytovna" u jezera Bled z nich snad byla nejhorší. Antonín, topič elektrárenský zřejmě zapomněl přikládat do kotle, a my se pod široširou jugoslávskou oblohou celou noc tetelili zimou (se stanem jsme se netáhli). Usoudili jsme tudíž, že je na čase pohnout zkřehlými kostrami, a zamířit dolů k jihu.

V Rijece nás osvítilo nejenom slunce, ale i báječný nápad: Co kdybychom si koupili "plavenku" na loď, a dohopkali přes ostrovy až do černohorského Baru? A tak jsme také učunili.

Naší první zastávkou byl Rab. Objevit místní vinné sklípky nám trvalo pouhých několik minut, a bez meškání jsme začali koštovat různé druhy výtečných moků. Po vyčerpání několikadenního přídělu dinárů jsme doklopýtali k jedné z mnoha okolních houštin, roztáhli žďáráky, a uložili se ke spánku. Tentokrát námi zima nelomcovala; zahříváni zevnitř jsme spali jako dudci. Probudilo nás teprve pražící dopolední slunce, a zvědavé ještěrky s korálkovýma očima, které po nás vesele rejdily.

Ani v Zadaru a ve Splitu nebyly s noclehem potíže - dle hesla "pod svícnem bývá největší tma" jsme přespali v parku nedaleko hlavního náměstí. Štěstí nám dalo sbohem až na Hvaru, kde nás s rozbřeskem dne vyšťáral policajt. Jeho přátelské rady, ať zmizíme než napočítá do tří, jsme uposlechli bez reptání, a byli jsme mu vděčni za to, že počítal poměrně pomalu.

Cestou z Korčuly si na nás pro změnu posvítil sám pan kapitán, neboť si všimnul naší proděravělé jízdenky. Podobně jako polda na Hvaru, i on se rozkatil jak zákon káže, a dal nám na vybranou: Buď na této kocábce setrváme až do Baru, nebo nás na příští zastávce vlastnoručně vysadí, a náš lístek zruší.

Ani v této situaci se nám nezdálo vhodné odporovat. S povzdechem jsme tedy zalehli na horní palubě vedle komína, a doufali jsme, že láteřící mořský vlk se nejmenuje Stěnko Razin.

Po přistání v Baru jsme si připadali jak ve vsi, kterou stále čeká združstevnění. V prachu hlavní třídy se popelily slepice, mezi nimi korzoval dobytek, a jedině lešením obklopená skořápka právě se rodícího hotelu nám připomněla, že se nalézáme v pokročilé socialistické zemi a moderních časech dvacátého století.

K návratu na sever nám posloužil vystrčený palec, a přes Boku Kotorskou (kde kdysi námořníci přiložili pušky k líci, což se jim nevyplatilo) jsme dorazili do Dubrovníku. A jak tak sedíme v útulné vinárničce u skleničky Prošku, ode dveří k nám dolehly zvonivé hlasy: "Ty vole, tady to je plný. Tak to asi pudem do prdele." Opravdu nevím, proč jsme se rozhodli odhalit svoje inkognito; možná jsme si toho Prošku nelízli jen trošku, ale přespříliš? Na nově příchozí jsme zamávali, poradili jim ať nikam nechoděj, a raději si přisednou k nám.

Dnes k cestě do rozdrobených pozůstatků bývalé Jugoslávie není třeba ani pokorných žádostí, ani výjezdních doložek. Stačí napakovat chladničku zásobou řízků, přihodit pár konzerv, obalit si nervy tukem, vsednout do auta a vyrazit do dálničního frmolu. 

Ti škodolibí si mohou po cestě připomínat, že Chorvati sice mají moře, ale i u nich řehtá bruselský šiml. A že si vzal na mušku nejenom rum, ale i Prošek.

Autor: Jarka Jarvis | středa 22.11.2017 7:28 | karma článku: 11,91 | přečteno: 455x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik