Život je věčný boj

16. 03. 2019 17:55:00
A jak by také nebyl, když je lidem pořád něco proti srsti? Ještě štěstí, že si mají kde stěžovat. Nejtradičnějším místem je hospoda; tam se, za pomoci jazyk rozvazujících nápojů, nadává nejlépe.

Odvážnější občané buďto pošlou své repty na lampárnu, nebo se vydají na patřičný orgán státní správy (dříve Národní výbor), obvykle se stejným výsledkem. Ovšem ti nejzapálenější, již ve svou kauzu věří bez ohledu na to, co si myslí ostatní, zverbují armádu podobně smýšlejících bratrů a sester (dříve soudruhů a soudružek), všichni popadnou transparenty, a masově vyrazí do ulic.

Jedním z nejsilnějších podnětů k protestům je syndrom NIMBY (Not In My Back Yard), jehož český ekvivalent by mohl znít NEZAB (NE ZA Barákem). Pro důvody se většinou nemusí chodit daleko; vždyť kdo by chtěl

- poslouchat hluk z letiště (které tady bylo už když se sem protestující přistěhovali)
- bydlet vedle obřího průmyslového areálu
- dýchat prach ze štěrkoviště
- čuchat smrad ze skládky odpadků, čističky odpadních vod, chemičky, papírny, drůbežárny, či vepřína
- mít před okny komín spalovny, teplárny, stožár pro přenos signálu mobilních telefonů, věže a dráty vysokého napětí, nebo řadu větrných turbín?

O atomové elektrárně ani nemluvě. Co kdyby náhodou bouchla, jako ta v tom Černobýlu?

Proto palec dolů plánované dálnici, dálničnímu obchvatu, přehradě, novému sídlišti, stadiónu, kasínu, pánskému nočnímu klubu (neboli bordelu), cyklostezce, věznici, útulku pro kdoví-odkud-sem-přišli emigranty, a bezdomovce. To by tak hrálo, aby nám chodili na zahradu krást zeleninu!

Na bitevním poli se však nemusejí potkávat jenom Nimbíci. Spolky pro ochranu zvířat bojují za práva kaprů a kuřat, lidskoprávní organizace za práva těch, jejichž práva jsou neprávem porušována, a odboroví předáci za to, aby stále více lidí za stále více peněz stále méně prcovalo (mne, prosím, nebijte; to řekl Michael Schiff). Environmentalisté se přivazují ke stromům, členky Pussy Riot svérázně útočí na církev a na Putina, a prostí občané neméně svérázně vystrkují zadky na vojáky jisté obranné aliance, k níž jejich vlast patří. Radar v Brdech? Nikdy!

A tak demonstrujeme proti dálkovému potrubí, ať už vede kudykoliv, a teče jím cokoliv (co kdyby prasklo?). Ditto pro nákladní vlaky (co kdyby některý vykolejil?), a tankery (co kdyby se kapitán opil, a ztroskotal?). Brojíme proti topení dřevem, těžbě uhlí, plastovým pytlům, potratům, umělohmotným brčkům, papírovým kelímkům a autům, jezdícím "naší" ulicí moc rychle. Vzhůru, sousedé! Sesmolíme petici, a když budeme jaksepatří křičet, vydupeme si opatření pro zklidnění provozu. Tyto otravné hrboly, přispívající ke znečištění ovzduší a ničení tlumičů jistě uvítají záchranáři, spěchající k infarktu, nebo k hořícímu baráku.

Je to stejně paradox: Vyrábíme stále rychlejší a silnější auta, a pak děláme všechno pro to, abychom je zpomalili.

Ten, kdo má zájem shlédnout opravdový demokratický protest, nechť si udělá výlet tam, kde se právě koná summit vrcholných poltiků. Autobusem, auto ať raději nechá doma. Je téměř jisté, že současně s ním na místo dorazí i "protestanti z povolání," extrémisté, občané v raném stádiu agrese, a příslušné množství po zuby ozbrojených strážců zákona. Zrovna tak je jisté, že hladina adrenalinu všech zúčastněných poroste v přímé úměrnosti s výškou hromady dlažebních kostek, a sypající se sklo výkladních skříní na sebe nenechá dlouho čekat. V následujícím šrumci je doporučeno se řídit heslem, "kdo uteče, vyhraje," jelikož hrozbu akutního nebezpečí (tj. dostat pendrekem za ucho) nelze vyloučit ani několik bloků od epicentra šarvátky.

Mimochodem: Stejná taktika platí i v případě střetnutí s osobami, nedostatečně obdařenými inteligencí, neboť kde blb, tam nebezpečno. Jak mnoho z nás asi ví, s těmito jedinci je zbytečné diskutovat, a kdo se o to pokusí, vstupuje do předem prohrané války. Bojovat s nimi je zase nedůstojné, a nejlepším řešením tudíž je se jim obloukem vyhnout. Jenže na druhou stranu: Možná i to je jedna z příčin, proč se tak rychle množí. Ale to odbíhám od tématu.

Jo jo, život není procházka růžovým sadem. Přesto stále věřím, že až bude každý mít to, co chtěl, i ten mír nakonec ubráníme. Musíme si však včas připravit plakáty.

Autor: Jarka Jarvis | sobota 16.3.2019 17:55 | karma článku: 7.97 | přečteno: 128x

Další články blogera

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma článku: 10.03 | Přečteno: 132 | Diskuse

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 153 | Diskuse

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 290 | Diskuse

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma článku: 13.03 | Přečteno: 237 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 16.41 | Přečteno: 198 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 282 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 495 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 443

Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...