Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hello, botičky do špičky

Že nejenom časy a lidé, ale i móda se mění, není žádná novinka. Vždyť kdo z mladých ví, jak vypadaly bombarďáky? A ne, tím nemyslím ani létající pevnost, ani strategický B-52, což je zároveň i moje oblíbené kafčo.

Vítr odvál natupírované, na tři patra vyhnané účesy, zezadu připomínající slepičí prdelku. Odzvonilo kalhotám do zvonu, a začaly frčet kapsáče. Čím víc kapes, kapsiček a zipů, tím líp! Jenom je zapotřebí si pamatovat, kam jsme co uložili, a dávat bacha, aby gatě pod nákladem nespadly. Ale to by neměl být problém; v utahování opasků máme přece dlouholetou praxi.

Správný macho-man se pro změnu pozná podle několikadenního strniska na tvářích, martenek, čouhající gumy od slipů, a kalhot s rozkrokem u kolen. Nejideálnější jsou nedbale elegantní maskáče; tato strakatá kamufláž, zřejmě nezbytná z důvodu bezpečnosti, totiž nositeli zajistí dokonalé splynutí s ulicemi velkoměsta.

Kde jsou vroubkované punčocháče, které se tak zatvrzele shrnovaly u kotníků? Zmizely neznámo kam, a jejich místo zaujaly legíny. Nepohodlné podvazkové pásy a push-up podprsenky se dnes už používají hlavně jako pracovní uniforma, a lem sukní se tu zvedne, tu klesne. Na rozdíl od přílivu a odlivu však naprosto nepředvídatelně, neboť Mrs. Fashion je baba vrtošivá, a módní epidemie si diktuje, kdy a jak se jí zachce. I sexy "hot pants" se odebraly cestou vakovlka tasmánského, což má svůj plus i mínus. Plus proto, že pravděpodobně ubylo mužů, obviněných ze sexuálního harašení, a mínus proto, že v kriticky důležitých situacích se nemusely párat.

Jen ty džíny/rifle/texasky, na které se v Tuzexu stávala dloooouhá fronta, přežily. Ani jim se však nepodařilo uniknout občasným výkřikům módy, z nichž rozdrbanost různého stupně je stále in.

Radikálním změnám, jež zasáhly do světa koupacích úborů, se vyhnuli pouze nudisté. Koupaliště a pláže nabízejí pohled na dobře vyplněné bikiny, monokiny, mankiny a mikroskopická tanga - joj, to musí být divný pocit, když tamtudy vede provázek!

Pravým opakem naháčů, polonaháčů a holých všichni-víme-čeho, jsou ženy v burkinách. Tuto módní kreaci, dle nařízení vyšších orgánů halící tělo od hlavy až k patám, roznesla po zeměkouli vlna stěhování národů - multi kulti vylo v nedávné minulosti také in. Mne by jenom zajímalo, jak plavkyně vypadají, když vylezou z vody? Napadlo někoho rozšířit soutěž mokrých triček o burkiny? Ono by to stejně bylo fuk, protože díky globálnímu oteplovámí budem brzy všichni opět chodit v bederních rouškách, a nahoře bez.

Kabáty, ach, zázračné kabáty. Tento svršek je známý tím, že se nadouvá podle toho odkud a kam fouká vítr, a na střihu či na tom, kdo ho ušil, naprosto nezáleží. Stejnou vlastností naneštěstí trpí i nejeden jeho majitel, ale to je jiná záležitost, která s módou nemá nic společného.

A jak bych mohla zapomenout na módní doplňky, sloužící k dokreslení image? Vezměme si třeba sluneční brýle, pokud možno značkové. Jejich původní účel, tj. ochrana zraku před sluncem, se postupem doby značně rozšířil; dnes je používáme za každého počasí, a dokonce i tam, kde slunce nesvítí. Nesundáváme je, ani když s někým mluvíme, z čehož usuzuji, že pohled z očí do očí je rovněž pasé.

K modifikaci některých ustálených zvyků však není třeba módního vlnobití. Já si například pamatuji, jak jsme kdysi klusávali do školy s aktovkou v ruce; na zádech ji nosili akorát šprti a žáci věřící tomu, že tak se jim nezkřiví páteř. Na křivé páteře sice nejsem odborník, ale něco na tom asi je. Jak jinak si vysvětlit, že lidmi s batohem na zádech se to teď hemží nejenom na horách, ale všude? Jen si zkuste v tramvaji sednout na sedadlo vedle uličky, a batohem do hlavy dostanete přinejmenším jednou.

Fakt netuším proč, ale právě mě napadlo: Viděla jsem já vůbec někdy politika s ruksakem na zádech?

PS: V anglicky mluvícím prostředí je lepší slovo "fakt" nepoužívat.

Autor: Jarka Jarvis | úterý 2.4.2019 19:50 | karma článku: 13,18 | přečteno: 530x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:56

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46,  aktualizováno  14:44

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadily na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik