Gréto, jdem na to

27. 08. 2019 15:45:00
Bravo! Jsi holka odvážná, plavit se přes oceán v době hurikánů. Zřejmě víš, že ekologicky šetrná pádla, jimiž je Pierrova ekologicky šetrná jachta bezpochyby vybavena, by případný úprk před větrnou smrští značně usnadnila.

Z klimatického brainstormingu v New Yorku, na nějž míříš, zcela jistě vzejde přehršel excelentních myšlenek, jak globální oteplování zpomalit, nebo dokonce i zastavit. Já sice nemám v plánu se summitu zúčastnit osobně, ale ráda bych hodila do placu několik inovativních návrhů, a ambiciózních opatření. Mohu Tě požádat, abys je na konferenci přednesla místo mne?

1) Ze všeho nejdřív je nutné zacpat jícny všem sopkám. Množství sajrajtu, které nezodpovědně vypouštějí do vzduchu, je naprosto neúnosné.

2) Hned poté zasypeme Yellowstone, údolí Waimangu a všechna místa, kde matička Příroda (rovněž nezodpovědně) ulevuje svým větrům. Ovzduší tak zbavíme škodlivých plynů, vycházejících nejenom ze smrdutých děr v zemi, ale i z výfuků aut a autobusů, neboť tam přestanou jezdit turisté. Pravda, peníze za vstupné budou trochu chybět, ale na druhou stranu ušetříme za mzdy nyní již nepotřebného personálu. O jeho sociální podporu v nezaměstnanosti, podobně jako o eliminaci zbývajícícho finančního schodku v rozpočtu, se postarají daňoví poplatníci.

2a) Výjimkou budiž několik spolehlivých gejzírů, kupříkladu Old Faithful. Ty spoutáme a využijeme k výrobě elektřiny na pohon elektromobilů, současně se solárními panely a větrnými turbínami, jimiž zaplníme polovinu zasypané plochy. (Co, že větrné turbíny zabíjejí netopýry a ptáky? Bah, humbug! Prosim vás, kdo potřebuje nějaký ptáky? A netopýři jsou stejně na odchodu, i s těmi jejich bílými nosy). Druhá polovina by mohla sloužit jako pohřebiště starých baterií z výše zmíněných vozidel, ale k tomu je třeba provést rozsáhlou vědeckou studii, a pak získat souhlas parlamentu. Jestli ovšem Yellowstone bouchne dřív, než tyto kroky stačíme uskutečnit, body 2) a 2a) se automaticky ruší.

3) Ve městech zlikvidujeme co nejvíc parkovacích míst. Ta zbylá nelidsky zdražíme, a z veřejných parkovišť, vzdálených od centra minimálně dvacet pět kilometrů, vybudujeme cyklostezky a cestičky pro pěší. Alternativní, ekologicky šetrné dopravní prostředky, eg. jízdní kola, segwaye, koloběžky, šlapací autíčka atp. se doporučuje vozit ssebou, o možnosti jejich půjčení na parkovišti se doposud diskutuje. Nejžhavějším bodem je stanovení přiměřených půjčovních cen, aby se vozítka nekradla.

4) Kreativní změny učiníme i ve veřejné hromadné dopravě. Elektrické autobusy pomalujeme motivačními hesly, k čemuž použijeme bezolovnaté barvy, a signifikantně rozšíříme tramvajovou a vlakovou síť. V lokacích, kde kolejová vozidla zavést nelze, nebo kde jsou lidé extrémně ekologicky uvědomělí, zajistí místní orgány dopravu multisedadlovými žebřiňáky, taženými výhradně koňmi (volové prdí moc metanu).

5) Ze stejného důvodu zredukujeme chov dobytka; tofu je zdravější než stejk, a maso dnes umíme dělat v laboratoři. Tím zabijeme čtyři mouchy jednou ranou: Nadále vylepšíme kvalitu ovzduší, posílíme zdraví občanů, snížíme obezitu, a zasadíme smrtelnou ránu farmaceutickému průmyslu, jelikož ti zloději přijdou na mizinu.

6) Razantně omezíme leteckou dopravu. Totální zákaz dostanou environmentalisté, létající privátními eroplány po celém světě na konference, kde přednášejí o klimatických změnách. Ostatní musí měsíc před zamýšlenou cestou písemně požádat o palubní lístek, a uvést podrobnosti o důvodu cestování. Do prčic, kdyby bratři Wrightové zůstali u pouštění draků, a Kryštof Kolumbus neobjevil Ameriku, každý by seděl doma na zadku, a nikam by nelítal.

Tak tady to, Gréto, máš. Já bych těch návrhů měla ještě hafo, jako přidat práci atomu, přestat prodávat vodu v plastických lahvích a zboží v nedobytných obalech, zakázat lesní požáry, používání svíček a topení uhlím či dřevem, a grilování povolit pouze o víkendech, od čtyř odpoledne do sedmi večer. Ale nechci přetěžovat mozkové závity mladých ekologů, kteří - místo aby zaměřili pozornost tam, kam patří - bojují proti globálnímu oteplování školními stávkami, a sit-in protesty.

Přesto však uznávám, že jejich snaha začíná produkovat kladné výsledky. Vždyť kdo by si před deseti lety pomyslel, že zanedlouho ssebou bude nosit hrneček na kafe, a brčko?

A proto, milá Gréto, jen tak dál! Po obdržení Nobelovy ceny míru se do školy už vracet nemusíš, a na svou kampaň se můžeš plně soustředit. Jo a doufám, že se neurazíš, když Ti dám malou radu: Kdyby Tě náhodou napadlo poroučet větru a dešti, raději to pusť z hlavy.

O to se v minulosti už pokoušeli jiní kabrňáci.

Autor: Jarka Jarvis | úterý 27.8.2019 15:45 | karma článku: 40.93 | přečteno: 1805x

Další články blogera

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma článku: 10.03 | Přečteno: 132 | Diskuse

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 153 | Diskuse

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 290 | Diskuse

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma článku: 13.03 | Přečteno: 237 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 580 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 443

Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...