Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gló-oooo-ó-oooo-ó-oooo-ória

Je to sice k neuvěření, ale chaotická sezóna klidu, míru a utrácení už zase vstoupila do dveří. Vyvozuji z toho, že zeměkoule rotuje čím dál, tím rychleji, což je z velké části vinou tura domácího.

Tito sudokopytnatí savci totiž svým nezodpovědným přístupem k vypouštění metanových pšouků urychlují změnu klimatu, a to minimálně stejnou měrou, jako pytláci fosílií na roztávající Sibiři.

Ale buďme rádi, že se ta naše (pořád ještě) modrá planeta stále točí, a vánoční náladu si užívejme z plna hrdla. Konec konců, vždyť za ní nemusíme chodit daleko; v panujícím čilém ruchu ji lze vidět, slyšet a cítit na každém kroku. Z bytů se line aroma čerstvě upečeného cukroví, v pouličních kádích se dusí kapři, jimž vypustili rybník, a v krámech se strkají lidé, nakupující dárky pro své bližní i nebližní, na něž si celý rok nevzpomněli. To vše za tónů neúnavně se opakujících koled, zaznívajících z PA systémů - něco jako "ukončete, prosím, výstup a nástup, dveře se zavírají," akorát zhudebněné.

Na Štědrý večer pak usedneme ke slavnostní tabuli, dohoníme, co jsme během dne kvůli vizi zlatého prasátka zameškali, a s napucanými bříšky se oddáme sváteční pohodě. Na tělese ústředního topení se pokouší vonět purpura, v televizi se pan král ptá rádců, zda našli či nenašli, neekologicky plastový stromeček bliká barevnými světýlky, a navzdory globálnímu oteplování mráz v okna duje (to zas bude mastný účet za elektřinu).

Mluvě o stromečku, jenž nejenom rozzáří dětské oči, ale spolehlivě se postará i o zábavu našich milovaných koček a psů. Jestlipak víte, proč se na jeho špičku dává anděl? Já jsem někde četla, že tato tradice započala před mnoha lety na severním pólu.

To takhle jednoho prosincového dne, když světem stále bloumali brontosaurové, zavládla v rezidenci manželů Clausových hustá atmosféra. Zakázky se hrnuly, Ježíšek nezvládal, a předvánoční fofr tudíž kladl na pána domu zvláštní nároky. Když v tom největším šrumci navíc onemocněli virózou čtyři z jeho pomocníků, a nezapracovaní učňové si nevěděli rady s cizojazyčnými objednávkami, začal chudák Santa Claus podléhat psychickému zatížení. Jeho stres podstatně zvýšila zpráva, že za několik dní přijede na návštěvu matka paní Clausové.

Při zapřahání sobů se provalilo, že tři sobí dámy jsou v jiném stavu, a porod je na spadnutí. Další dva vzali na poslední chvíli roha, a Santovi jenom nechali na plotě vzkaz, že dávají výpověď. Pracovat už je nebaví, a místo živoření z minimální mzdy se proto jdou postavit do fronty na sociální podporu. Zbývající sobi pochopitelně reptali, že náklad sami neutáhnou, a jestli nedostanou výpomoc, nebo aspoň náležitě přidáno, zítra zahájí stávku. Tedy, kromě šplhouna a stávkokaze Rudolfa. Ten úlisně prohlásil, že - ačkoliv má rýmu, svůj plánovaný podíl splní na 120%.

Když však prasklo prkno v podlaze saní, jeden z pytlů plných hraček vypadl na zem a jeho obsah se vysypal do sněhu, to už bylo na frustrovaného Santu přespříliš. Vztekle se vším praštil, a šel se uklidnit panákem rumu. 

Jenže brzy zjistil, že nelegální migranti, které letos najal jako pomocné dělníky, všechen rum vyžahli. Ti ožralové mu nenechali ani kapku, což jeho blbou náladu ještě umocnilo. Ve svém rapidně se zvyšujícím rozčilení prázdnou láhev bezděčně upustil, a po kuchyni se rozprskly stovky skleněných střepů.

Zvonek u dveří zazvonil přesně ve chvíli, kdy jeho zrak spočinul na koštěti, z něhož myši sežraly do poslední mrtě slámu.

Santa, rozzuřený na nejvyšší míru, otevřel mocným trhnutím dveře. Za nimi stál malý cherubín, ohnutý pod tíží obrovského stromu, a radostně zašveholil: "Veselé Vánoce, Santo! No není to dnes krásný den? Tady Ti nesu stromeček, kam ho mám dát?"

A od té doby...

Přeji vám hezké Vánoce, plus hromadu dobré vůle. Protože pak prý budete mít ode všeho, a možná i od všech, pokoj.

 

 

Autor: Jarka Jarvis | čtvrtek 12.12.2019 6:45 | karma článku: 7,20 | přečteno: 208x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik