Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan doktor Umíto

Páni doktoři a paní doktorky jsou chytří a vzdělaní lidé. Na rozdíl ode mne vědí, co je membrum superius, že slovo pes nutně neznamená sousedovic voříška, a caput nemá s posledním vydechnutím našeho auta nic společného.

Což ovšem v dobách, kdy po staru se žít nedá, nestačí; dnes vládnou světu kompjútry, a jejich algoritmům neuniklo ani zdravotnictví. Různé testy a diagnostická vyšetření si bez nich snad už ani nedovedeme představit, a jelikož nečitelné doktorské klikyháky do moderní medicíny také nepatří, nahradily je elektronické záznamy. Ty (prý) zlepšují efektivitu a komunikaci, a jsou přístupné snadněji, než čmáranice na papíru.

Jak to však vypadá ve skutečnosti? Ne všechen zdravotnický personál má z nového systému radost - a nejenom proto, že si do hlavy, kromě tajů lidského těla, musí nacpat i taje z oboru zcela jiného. Ajťák či osmileté dítě by asi řekli: "No a co? Dyk to nic není!"

Jenže o to tady nejde. Doktoři sice nemusí vědět, co a k čemu algoritmy jsou, ale princip "smetí dovnitř, smetí ven" (GIGO, jadrněji SISO) je jim určitě známý z každodenního života. Nula sem, nula tam, udělat překlep není žádná věda, chybička se vloudí, ánžto chybovat je lidské... Mnoho lékařů proto považuje elektronický systém za nespolehlivý, a s potenciálem pacientům uškodit. Nicméně když přijde befel shora, nemají na vybranou.

Ano, počítače jsou chytré, ale racionálně myslet jim tak nějak nejde. Všimnou si a zachytí nesprávnou dávku léku? Upraví si ji podle svého? Vždyť víme, jakou paseku dokáže v textu nadělat kontrola pravopisu. A komu se nikdy nestalo, že jeho počítač něco sežral, nebo přinejmenším někam zabordelil, nechť zvedne ruku! Kdo by se divil, že ne každý je přesvědčen o správnosti toho, co na něj počítač vyplivne.

Ale tolik peněz jsme přece nevyhodili nadarmo, a milí léčitelé dnes zaměřují svoji pozornost místo na pacienta na monitor počítače. První polovinu návštěvy se proklikávají k příslušným informacím, druhou stráví vyťukáváním nálezu do elektronické podoby, pacienta poslouchají na půl ucha a stejně mu nevěří, protože kompjútr má na věc jiný názor.

I obnovení receptu je na dlouhé lokty. Moje paní doktorka, která toho o medicíně ví hodně, ale o počítačích ještě míň než já, klofala do klávesnice jak zuřivý datel v předposlední fázi ptačí chřipky. Ve snaze vylepšit jí náladu jsem neuváženě poznamenala: "Ještě že tyhle chytré mašinky máme. Co bychom si bez nich počali?" Ona se na mne jenom znechuceně podívala, zamumlala něco o předčasném důchodu a pracování dvakrát rychleji - a opravdu. Celý proces trval značně déle, než kdyby jukla do papírů, a recept napsala ručně. Kolik čekajících pacientů toho dne odešlo s předpisem na vysoký krevní tlak, se neodvažuji odhadnout.

A co teprve, když vyplivne elektřina! I to se mi jednou stalo. Obrazovka blikla, prskla a pak zhasla docela, doktor byl všichni víme kde, kompjútr mu byl všichni víme na co, a z léčitele se naráz stalo ztracené štěně, jehož oblíbená hračka spadla do kanálu. Jo a abych nezapomněla: Moje objednávka na ultrazvuk se ztratila ne jednou, ale dokonce dvakrát.

Mezi největší hrozby však patří odcizení osobních údajů pacientů. Anonymita internetu zaručuje, že na pachatele se hned tak nepřijde, a když se hackeři mohou vbourat do Pentagonu, nějaké zdravotní zařízení je pro ně brnkačka. Technologie, usnadňující krádež identity se vyvíjí rychleji než bys řekl spam, vyděračské útoky jsou stále častější, nemocnice chca nechca platí výkupné, a cena elektronických zdravotních záznamů na černém trhu neustále stoupá. Navíc jsou neocenitelnou pomůckou při šmírování soukromého života přátel, nepřátel a sousedů, neboť člověk je, podobně jako kočka, tvor od přírody zvědavý.

Ještě štěstí, že i EMR co nevidět zmizí v propadlišti dějin. Vždyť kdo potřebuje doktory, když dnes každý všecko ví, všecko zná, lecčemu i rozumí, a co si přečte na Facebooku je pro něj svaté? Nemocný prostě hupsne na internet, najde diagnózu, která na jeho symptomy jakž takž pasuje, potvrdí, že není robot, a pak si sám předepíše navržený lék.

Pro ušetření času možná i ručně.

Autor: Jarka Jarvis | pátek 15.7.2022 1:20 | karma článku: 17,59 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

ANALÝZA: Cesta na Západ. Jak se Česko proměnilo za dvacet let v Evropské unii

30. dubna 2024

Premium Česká republika ve středu oslaví 20 let členství v Evropské unii. Na začátku při vstupu panovala...

Z politiky se vytrácí obsah, mluví do ní natřásající se tetky, říká Decroix

30. dubna 2024

Vysíláme Poslankyně a nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix chce zjednodušit rozvody. Spolu s ministerstvem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik