Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svatební cesta ve třech

Jestlipak se pořád jezdí na svatební cesty, teď, když je bída? Nemohu uvěřit že od té, kterou jsme podnikli s mým prvním vyvoleným, uplynulo už 57 let! Ale tehdy stále vládnul socialismus, a chudoba tudíž neexistovala.

Ne, nejeli jsme k moři. To bychom po našem skútru, a našich zadních částech těla chtěli přece jenom přespříliš - i kdyby nás k nějakým těm teplým vodám pustili. V souladu s obsahem peněženek jsme si proto naplánovali cestu k dederonským sousedům, a pečlivě se na ni připravili. Na Vodníka (a.k.a. výše zmíněný skútr červenozelené barvy) jsme dopředu naložili ve švech praskající loďák, dozadu neméně nacpaný kletr, a v zápalu cestovní horečky nám uniklo, že ssebou vezeme černého pasažéra. Ten potvorák se zřejmě ukryl pod sedlo, protože do zavazadel by se nevešel, a dal o sobě vědět teprve za Prahou, když jsme píchli.

Ne nadarmo se říká, že člověk míní, pámbu (život, Murphy, dosaďte si co či koho chcete) mění. Díky zpoždění jsme do Plavna přijeli až za tmy, a s překvapením našli oba hotely plné. Nepomohl ani podstrkávaný bakšiš, ani blýskání zbrusu novými snubními prstýnky, a ačkoliv spát pod širákem se nám zrovna nechtělo, jiná možnost nebyla.

Po notné chvíli slepého tápání liduprázdným městem jsme objevili rozlehlý park, na jehož konci se tyčila vysoká, bílá zeď. Perfektní místo pro bivak! Dotlačili jsme tedy skútra přes trávník ke zdi, a skryti za hustým křovím se uložili k spánku.

Probudila nás rosa a ruské častušky, zaznívající z druhé strany zdi. Chvíli jsme kolem sebe nechápavě koukali, a nebyli si jisti zda bdíme, či stále spíme. Copak jsme včera nejeli směrem na západ? Ano, jeli. Jenže jsme si v té tmě nevšimli ostnatých drátů na vrcholku zdi - a strávili noc vedle sídliště permanentních hostů, zajišťujících oddanost svých věrných spojenců.

Vědomí nebezpečí, jemuž se zde vystavujeme, naše pohyby značně urychlilo. Co kdyby nás objevila hlídka sovětských rozvědčíků? Uvěřili by tvrzení, že jsme vjesjólije rebjáta okťabrjáta, která celou noc prochrněla spánkem spravedlivých, a nepřijela sem tu jejich šťastnou kolonii rozvrátit?

Takové riziko jsme nemínili podstoupit. Za zvuků ryzí ruštiny (právě hráli Padmaskóvnyje vječerá) jsme tiše zlikvidovali kemp, a rychle se odstranili z kritické zóny. Skútra jsme se odvážili našlápnout až v dostatečné vzdálenosti od zdi, ozdobené korunou z trní, a provázeni tóny písně o krásách Leninských hor se rozjeli k Lipsku.

Tam jsme našli nocleh bez potíží, takže starost s hledáním bivaku odpadla. A jelikož jsme se vymázli přímo před nemocnicí, nemuseli jsme se pídit ani po někom, kdo mi zafáčuje pohmožděný kotník. Jo jo, němečtí soudruzi možná občas udělají chybu, ale mokré kočičí hlavy jsou u nich stejně kluzké (a tvrdé) jako v Československu.

Našich padlých těl se okamžitě ujal houf zdravotníků, vyrojivších se z útrob budovy. Na moje protesty a posuňky, jimiž jsem se snažila naznačit, že mi nic není, nikdo nedbal. Bez ceremonií mě posadili na vozejček, odvezli na ošetřovnu, a jejich přívětivé, leč nesmlouvavé chování jsem pochopila až když mě opět vyváželi ven. Teprve pak jsem si všimla, že to, co jsme navštívili nebyla nemocnice, ale útulek pro duševně znevýhodněné.

Jako grand finale našeho romantického výletu, během něhož jsme nejenom zmokli, se utrhlo lanko od plynu. Z nouze jsme ho nastavili na pevno šroubem, takže teď nám to frčelo kosmickou rychlostí i do toho největšího kopce.

Dodnes je mi záhadou, jak jsme unikli dalšímu, a mnohem vážnějšímu karambolu. Za nejpravděpodobnější vysvětlení však považuji to, že jsme v tom fofru někde ztratili našeho nezvaného spolujezdce, pana Murphyho.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jarka Jarvis | sobota 15.7.2023 20:20 | karma článku: 18,33 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 404x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 196x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 207x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 350x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 282x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahovala stovka hasičů, situaci komplikoval vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  16:03

V kladenské ulici Železničářů hoří průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U požáru zasahovala...

Mladík vyhrožoval přes QR kódy vystřílením školy. Byl to vtip, řekl policii

16. května 2024  12:53,  aktualizováno  15:57

Mladík vyhrožoval, že vystřílí Integrovanou střední školu ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku....

Policisté i hasiči zasahují v budově BIS. Prověřují podezřelou zásilku

16. května 2024  15:44,  aktualizováno  15:50

Aktualizujeme V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) zasahují policisté a hasiči kvůli podezřelé zásilce....

Zastoupení žen na kandidátkách se zvýšilo, dámská jízda to ale nebude

16. května 2024  15:40

Zastoupení žen na kandidátních listinách pro letošní volby do Evropského parlamentu je nejvyšší za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik