Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovum, ova, -ová

"Dobrý den, paní Hovnová," oslovila pokojská známou herečku, která právě vyšla ze svého luxusního apartmá v jednom z pražských hotelů. Blonďatá Goldie Hawn se na ni jenom zářivě usmála, neboť neumí česky.

Mezi speciality květnatého jazyka českého patří i přechylování ženských jmen. Podle jazykovědců čeština přechyluje, protože jí to je vlastní; vždycky to tak bylo, vždycky to tak bude, a pokud se to někomu nelíbí, je to jeho problém a basta fidli.

Já s přechylováním českých ženských jmen problém nemám, a proti příjmením jako Pampelišková, Žluťásková nebo Broučková nic nenamítám. I když si myslím, že okamžité rozeznání pohlaví nositele jména nelze považovat za výhodu, jak mnozí tvrdí. Dnes, kdy se světem pohybuje tolik úchylů, se mi opravdu nezdá ani důležité, ani bezpečné zdůrazňovat fakt, že dotyčná osoba je rodu ženského.

S násilným počešťováním CIZÍCH ženských příjmení ovšem problém mám. Je mi silně proti srsti, že se tím specifické osobě mění skutečná podoba jména, uvedeného v platném úředním dokumentu. Zmíněná praktika se navíc děje bez vědomí či svolení dotyčné, a na to, že komolení jejího jména jí třeba taky může vadit, se nebere zřetel.

Spor na toto téma rozděluje veřejnost už léta letoucí. Zastánci přilepování koncovky -ová se ohánějí úctou k zásadám naší mateřštiny; úcta k nositelce jména zde zjevně hraje druhé housle. A že totéž dělá většina slovanských jazyků ještě neznamená, že to je správné.

Kámen úrazu je skloňování, a pravděpodobně jeden z podstatných důvodů, proč se jména cizinek přechylují. Ale i to by se dalo obejít, jen mít dobrou vůli, trochu myslet - a hlavně chtít. Uznávám však, že napsat "v čele s Angelou Merkelovou a panem Junckerem" je mnohem jednodušší, než vypotit "v jejímž čele stojí Angela Merkel a pan Juncker."

Po pravdě řečeno: Ono by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby někdo s animozitou deklaroval, že ať jsem zdegustovaná jak jsem zdegustovaná, ať si kecám co si kecám a pléduju třeba do soudného dne, korektní český (a tudíž preferovaný) titul paní kancléřky je "lídryně Anděla Merkelová." Tak ať to akceptuju, nejsem frustrovaná, a mám hezký den. Jo jo, úcta k mateřštině holt muší bejt.

Argument, že antipatie k přechylování cizích ženských příjmení souvisí s genderovou rovností, neberu; tady se spíš jedná o prachobyčejnou slušnost a zdvořilost. Proto mě čert bere, když vidím příšernosti typu Stoneová, Žhangová či Steelová - vždyť ty ženy se tak nejmenují! Bibli kulinářského umění nesestavila Julia Childová, ale Julia Child, knihu "Jako zabít ptáčka" nenapsala nějaká Harper Leeová, ale Harper Lee, a australská tenistka Evonne Goolagong-Cawley se nikdy nejmenovala, a jmenovat nebude Goolagongová-Cawleyová. A tak teď jenom čekám, kdy oficiální filologové zmordují jméno i britské královně, a začnou ji nazývat "Její královská výsost Alžběta druhá-Windsorová."

Je pozoruhodné, že v dobách, kdy udělat z chlapečka holčičku, a z holčičky chlapečka není žádná věda, a kdy si muži berou za manželky muže, lze ohnout zákony přírody mnohem snadněji, než povolit rezavé šrouby české gramatiky.

Možná i proto je dnes mnohem důležitější se zabývat genderově neutrálními záchody, než řešit takovou prkotinu, jako je bezohledné prznění jmen nějakejch cizejch ženskejch.

  

Autor: Jarka Jarvis | sobota 1.4.2017 21:31 | karma článku: 23,39 | přečteno: 1041x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik