Byla jedna babka

22. 07. 2019 16:00:00
Já jsem ji sice neznala, ale prý prodávala jabka. A určitě měla dobrý byznys, protože spousta lidí věří, že jedno jablko denně dokáže divy. Mimo jiné nás i zkrásní, a navíc přivede na mizinu doktory, ánžto je nebudeme potřebovat.

Jenže to je omyl, zrovna tak jako pověra, že střídmé jídlo, střídmé pití zaručuje dlouhé žití. Když se nám, ruku v ruce se sprintujícím časem začne rozpadat tělo, můžeme těch jablek zbaštit celý koš, a uženeme si tak akorát břichobol. Přihoďme k tomu moderní medicínu, která pokročila natolik, že zdravý člověk prakticky neexistuje, a dojdeme k závěru, že nezaměstnanost doktorům rozhodně nehrozí.

Právě naopak. Výměna orgánů a jiných, kdysi funkčních a nyní opotřebovaných součástek našeho ústrojí je na denním pořádku, a jelikož řady důchodců rychle rozšiřují "bejby bůmrs," zájem o opravy a údržbu zcela jistě poroste. S belhavou chůzí si poradí zbrusu nové koleno, kyčelní kloub či oboje, kataraktě zatne tipec průzračná a křišťálově jasná oční čočka, dentální implantáty se postarají o zářivý úsměv (babičko, proč máš tak velké zuby?), poptávku po srdečních chlopních zajistí geneticky upravená prasata - a šestimiliónový muž/žena hadr. Na to, jak vyměnit mozek, se doposud nepřišlo, ale v tomto směru se musí našlapovat veeelice opatrně. Jako vedlejší účinek by totiž mohlo ubýt blbců, kteří v hierarchii lidské společnosti zaujímají veledůležité místo. Jsem si však jistá, že experti časem rozlousknou i tento oříšek, a možná dřív, než přijde do módy trávit dovolenou na chatě na Marsu.

Pro pokročilé zdravotnictví 21. století jsou naprosto nezbytné komputery, bez nichž by mnohý novopečený lékař byl mnohdy nadobro ztracen. Neví si rady s diagnózou? Bez problému! Prostě zasedne k chytré mašince, naťuká pár detailů, a nějaká nemoc se už najde.

Ačkoliv moje mysl se tvrdohlavě snaží zůstat mladá, tělo má na věc jiný názor. Jámě lvové (a.k.a. lékařská ordinace) se sice vyhýbám, jak jen to jde, ale sem tam do ní přece jenom vkročit musím. A víte co? V minutě, kdy otevřu dveře čekárny, mě rázem přestane všecko bolet. I to, co mě sužovalo celé týdny, a proč jsem sem vlastně přišla. Místo toho mi obvykle vyskočí krevní tlak (jak vysoko záleží na několika faktorech, včetně délky čekání) - a domů si nesu předpis na další prášek. Marné je moje blekotání o syndromu bílého pláště...

Docela mě překvapilo, když se tuhle pan doktor na pár vteřin odvrátil od monitoru a zeptal se, zda cvičím, nebo dělám nějaký exercise? Odpověděla jsem mu po pravdě: "To víte, že jo! Denně nachodím několik kilometrů z místnosti do místnosti a nahoru dolů po schodech, vracením se pro věci na které jsem zapomněla, když jsem tam byla předtím." Jeho zachmuřená tvář mi pouze potvrdila, že smysl pro humor opravdu nemá.

Holt si budu muset promluvit s mými bolavými zády. Třeba mi dovolí občasnou procházku po nejbližším parku, kde mohu nejenom dobít baterky, ale i nasát potřebnou energii. Neboť dendroterapie je mnohem větší zázrak, než ošemetný plod, který zapříčinil vyhnání Adama a Evy z ráje, a otrávil Sněhurku.

Ze všeho nejdřív obejmu borovici. Ta mi spraví blbou náladu, posílí organismus a vylepší paměť - i když tím ztratím trochu pohybu. Od ní přejdu k jasanu, jenž rozptýlí mé obavy o budoucnost světa, a poté osahám jedli, abych zahnala náhle se dostavivší pesimistické myšlenky. Cestou k hospodě se ještě přichýlím k velikému tomu tam dubisku (pokud ho ovšem mezitím nepodpálili nezodpovědní návštěvníci), kde odhodím únavu, a nakonec našeptám do vykotlané vrby nejčerstvější drby. Jó, Kukulín věděl, jak si zdarma ulevit!

Jenom doufám, že svým chováním nevzbudím v někom podezření. Ono by se mohlo stát, že moji terapeutickou anabázi naboří v lepším případě strážce parku, a v horším zřízenec se svěrací kazajkou.

To bych pak neměla čas se s mými léčiteli ani rozloučit.

Autor: Jarka Jarvis | pondělí 22.7.2019 16:00 | karma článku: 14.77 | přečteno: 356x

Další články blogera

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma článku: 10.03 | Přečteno: 132 | Diskuse

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 153 | Diskuse

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 290 | Diskuse

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma článku: 13.03 | Přečteno: 237 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.97 | Přečteno: 526 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 443

Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...